Ældre fik biksemad 9 gange om ugen på kildevang plejehjem i langå ved randers.
Pårørende protesterede over ensformig mad, men kritikken endte med trusler om besøgsrestriktioner.
sild i mikroovnen og chutney i risengrøden.
Marinerede sild er blevet serveret efter en tur i mikrobølgeovnen. Stegte sild i lage har fået selskab af brun sovs, og risengrøden fik luftforandring, da de ældre fik den med chutney i stedet for kanel og sukker. De skulle have haft en karryret med chutney til hovedret, men fik i stedet risengrøden til hovedret - med chutney.
Det er ikke naturligt at være undervægtig som gammel. Når ældre er underernærede skyldes det som regel en kombination af protein og kaloriemangel.
Mangel på sporstoffer (vitaminer, mineraler) er også et problem hos en del af de ældre.
Dårlig ernæringstilstand hos ældre medfører nedsat funktionsevne, øget sygelighed, nedsat evne til at klare sig selv.Det medfører også nedsat trivsel og nedsat livskvalitet. Underernæring kan være medvirkende til at ældre udvikler sygdom og funktionstab.
Det virker negativt ind på evnen til at restituere sig efter sygdom, det gælder f.eks i forhold til sårheling, modstand mod infektioner og samt evnen til at genvinde muskelstyrke.
Mangel på D-vitamin reducerer både knogle- og muskelstyrke, hvormed risikoen for fald og knoglebrud øges.
Mangel på C-vitamin kan også medvirke til nedsat knoglestyrke.
B-vitaminer og zink har betydning for immunforsvaret, og mangel øger risikoen for infektioner.
Det kan være svært at definere specifikke risikogrupper for underernæring, men høj alder, reduceret fysisk aktivitet, kronisk sygdom og stort medicinforbrug er forbundet med underernæring.
De ældre som er specielt udsatte omfatter:
Ældre med spiseproblemer:
Tandproblemer, ældre med apoleksi, ældre med parkinson sygdom og andre neurologiske sygdomme.
Ældre med nedsat funktionsevne.
Ældre med nedsat appetit: deprimerede, ældre med kræft sygdom.
Demente : ældre med medicinforbrug som kan medvirke til nedsat appetit og ændret mobilitet i mave- tarmkanal.
Ældre er mere følsomme end yngre.
Et vægttab på mere end 5% af kropsvægten over et halvt år anses for tegn på underernæring hos ældre.
Ældre har ofte f.eks pga sygdom en øget risiko for at blive småtspisende og tabe sig i vægt.
Det er vigtigt er være meget opmærksom på de ældres ernæringstilstand.
Pårørende protesterede over ensformig mad, men kritikken endte med trusler om besøgsrestriktioner.
sild i mikroovnen og chutney i risengrøden.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWEeZIi8bVOco0FzkBZdV3tBaZzeRL6clLb7XrjqQ5Sb-uXqVMOqyWipwRs6ESN_Q7LvOuHajOpntgaGyw44uMvZZk2CDLdPaFlcPft1nHB51fm4K0CJcevGwMBztJmMCX2elTjkRPu_o/s1600/3107103-chutney.jpg)
Undersøgelser viser at underernæring er hyppig blandt ældre som bor på plejehjem eller som får hjælp fra hjemmeplejen.
Det anslås at ca 134.000 af de ældre med plejebehov har et bodymassindex (BMI) under det ideelle. En stor del af de ældre med plejebehov er småtspisende, underernæring er underdiagnosticeret og underbehandlet. Det er ikke naturligt at være undervægtig som gammel. Når ældre er underernærede skyldes det som regel en kombination af protein og kaloriemangel.
Mangel på sporstoffer (vitaminer, mineraler) er også et problem hos en del af de ældre.
Dårlig ernæringstilstand hos ældre medfører nedsat funktionsevne, øget sygelighed, nedsat evne til at klare sig selv.Det medfører også nedsat trivsel og nedsat livskvalitet. Underernæring kan være medvirkende til at ældre udvikler sygdom og funktionstab.
Det virker negativt ind på evnen til at restituere sig efter sygdom, det gælder f.eks i forhold til sårheling, modstand mod infektioner og samt evnen til at genvinde muskelstyrke.
Mangel på D-vitamin reducerer både knogle- og muskelstyrke, hvormed risikoen for fald og knoglebrud øges.
Mangel på C-vitamin kan også medvirke til nedsat knoglestyrke.
B-vitaminer og zink har betydning for immunforsvaret, og mangel øger risikoen for infektioner.
Det kan være svært at definere specifikke risikogrupper for underernæring, men høj alder, reduceret fysisk aktivitet, kronisk sygdom og stort medicinforbrug er forbundet med underernæring.
De ældre som er specielt udsatte omfatter:
Ældre med spiseproblemer:
Tandproblemer, ældre med apoleksi, ældre med parkinson sygdom og andre neurologiske sygdomme.
Ældre med nedsat funktionsevne.
Ældre med nedsat appetit: deprimerede, ældre med kræft sygdom.
Demente : ældre med medicinforbrug som kan medvirke til nedsat appetit og ændret mobilitet i mave- tarmkanal.
Ældre er mere følsomme end yngre.
Et vægttab på mere end 5% af kropsvægten over et halvt år anses for tegn på underernæring hos ældre.
Ældre har ofte f.eks pga sygdom en øget risiko for at blive småtspisende og tabe sig i vægt.
Det er vigtigt er være meget opmærksom på de ældres ernæringstilstand.